Retensjonsfasen

Når behandlingen er ferdig og vi har fått et tilfredsstillende resultat, må tennene stabiliseres så de ikke vandrer tilbake. Tenner vil gjerne tilbake til utgangspunktet hele livet, derfor anbefaler vi ofte en permanent retensjonsapparatur. Retensjonsapparatur lages ved å lime strenger bak fortennene i over- og underkjeven. I tillegg lager vi en enkel gjennomsiktig skinne (gom) for overkjeven og iblant også en for underkjeven.

Uansett en kjeveortopedisk behandling eller ikke, blir tennenes stilling i munnen endret over tid. Dette er en naturlig prosess.

Hvis du vil at tennene skal stå som du vil, bør du beholde strengene og skinnen så lenge dette ønsket er viktig for deg.

Reparasjoner på strengene og gommen bør gjøres umiddelbart, om de skulle gå i stykker.Du må unngå å bite i harde ting med fortenner, som har limte strenger på baksiden. Dette er ditt ansvar. Uønskede belastninger på tennene kan endre posisjon og skade dem. Nettopp fortennene for de fleste av oss har først en estetisk betydning. Vi vil se bra ut i tennene og liker å smile og le ofte.

Noen ganger er det nødvendig å fjerne disse strenger av for eksempel hygieniske årsaker.